До новин

Повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акта

Повідомлення про оприлюднення проєкту  постанови Кабінету Міністрів України

«Про внесення зміни до Порядку надання послуг з тимчасового  розміщення (проживання)»

09 липня 2024 року

1. Розробник:

Державне агентство розвитку туризму України

вул. Прорізна, 2, місто Київ, 01001

тел.: (044) 278-08-08

E-mail: dart@tourism.gov.ua

2. Стислий виклад змісту проєкту:

Проєктом постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Порядку надання послуг з тимчасового розміщення (проживання)» (далі – проект акта) передбачається внести зміни до Порядку надання послуг з тимчасового розміщення (проживання), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 березня 2006 р. № 297 в частині встановлення обмеження максимальної кількості ліжкомісць в індивідуальних засобах розміщення - до 10 та мінімальної кількості ліжкомісць у колективних засобах розміщення – від 10.

Проект акта розроблено з метою врегулювання питання надання послуг з тимчасового розміщення (проживання) колективними та індивідуальними засобами розміщення та детінізації доходів та об’єктів оподаткування на ринку надання послуг з тимчасового розміщення (проживання).

Постановою Кабінету Міністрів України від 15.03.2006 № 297 затверджено Порядок надання послуг з тимчасового розміщення (проживання) (далі - Порядок). У 2011 році було змінено обмеження щодо кількості ліжкомісць в індивідуальних засобах розміщення, встановлені Порядком, у бік збільшення з 10 до 30 ліжкомісць (постанова Кабінету Міністрів України від 16.11.2011 № 1203). Такі зміни дозволили повноцінним готелям (шість і більше номерів) піти у тінь та надавати послуги з тимчасового розміщення (проживання) під виглядом індивідуальних засобів розміщення, зокрема сільських садиб, без здійснення державної реєстрації як суб’єкта господарювання, ухиляючись від сплати відповідних податків і зборів. За таких умов суб’єкти господарювання, які надають послуги з тимчасового розміщення (проживання) та здійснюють свою діяльність відповідно до норм чинного законодавства, сплачуючи усі встановлені податкові платежі, опинилися у нерівних умовах, що негативно вплинуло на розвиток добросовісної конкуренції на ринку послуг з тимчасового розміщення (проживання). Тінізація доходів та об’єктів оподаткування є однією з основних проблем, яка вже багато років гальмує економічний розвиток країни та органів місцевого самоврядування в цілому. Існуючий на сьогодні тіньовий ринок надання послуг з тимчасового розміщення (проживання) за оцінками експертів становить близько 85% від загальної кількості наданих послуг.

3. Спосіб оприлюднення проєкту регуляторного акта:

Проєкт акта розміщено на офіційному вебсайті ДАРТ (https://www.tourism.gov.ua).

4. Строк, протягом якого приймаються зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань:

Зауваження та пропозиції приймаються протягом одного місяця з дня оприлюднення цього повідомлення.

5. Зауваження та пропозиції направляти на адресу:

Зауваження та пропозиції до проєкту акта від фізичних та юридичних осіб слід надсилати на адресу ДАРТ: dart@tourism.gov.ua та на адресу Державної регуляторної служби України.