До новин

Смакуй Україною: які унікальні страви готують на Святвечір у різних регіонах?

Подорожі Україною неодмінно супроводжуються вивченням місцевих звичаїв, унікальних традицій та не менш унікальної їжі. Минулого року наша команда взяла собі за мету боротись за панукраїнське відродження локальної кухні. Цього року ми розробляємо загальнонаціональний проєкт, щоб і українці, і гості з-за кордону змогли у кожній області відчути смак місцевих кулінарних ексклюзивів, створюваних та удосконалюваних впродовж століть.  

Напередодні ж Різдва, у час великого таїнства і чудес, українці готують неймовірні страви. Їх зазвичай готують лише сьогодні, раз на рік, за стародавніми рецептами, що передаються з вуст у вуста через десятки поколінь. У кожному регіоні – свої унікальні секрети. І словоформи, до речі, також.

Канун

Українські дослідники твердять, що ця ритуальна страва знайома нам з часів неоліту. Сьогодні її готують і називають абсолютно по-різному. Наприклад, на Донеччині і Луганщині вам запропонують густий канун, приготований з рису й присмачений вишневим варенням, родзинками і маком. На Поліссі за основу часто беруть ячмінь, на Житомирщині додають вино, а на Одещині – халву. На Західній Україні – переважно варять з пшениці та рясно поливають медом. Словом, густа чи рідка, солодка чи нейтральна, з родзинками/горішками/вишнями/халвою чи просто маком – варіацій величезна кількість. Залишається лише мандрувати і куштувати.

Бобальки

Так, є регіони, де куті на Різдво не варять. Зате готують бобальки. Карпатські господині катають кульки з тіста, спершу запікають, потім варять, заливають розпареним маком і медом, часом олією і посипають тертими горішками. Дивовижа!

Краплики

Ви багато знаєте видів вареників на Святвечір? Капуста, картопля, гриби? Опільські з маком чи гречкою? На боротьбу з рутиною виступають краплики – вареники з оселедцем. І не абиде, а на Івано-Франківщині.

Горохові січеники

Ексклюзив на Полтавщині. Позаяк м’яса у Святвечір не їдять, страву роблять з гороху. Входить в офіційний ТОП-12 святвечірніх страв на батьківщині Котляревського, Симоненка та Петлюри.

Бурда

Для любителів конопляного насіння. Спершу його розтирають, відтак обсмажують, а далі замішують з зібраними влітку сушеними чорницями і грушами. Обожнювана на Волині древня страва.